fbpx

Кога да пробием ушите на дететo и какви обеци да изберем?!

Вероятно всяка майка на малко момиченце рано или късно си задава този въпрос. Някои родители предпочитат това да се случи в доста ранна възраст, докато детето е още малко бебе и практически няма да изпитва страх от процедурата. Други не желаят да подлагат невръстното си бебе на болезнени процедури или се страхуват, че в последствие може да се нарани, дърпайки неволно обецата си поради все още некоординираните си движения. Лекарите съветват преди пробиването на ушичките на детето да се изчака то да навърши поне два пълни месеца, макар че на тази възраст ушите на детето са все още твърде меки и дори малко криви и често меката част на ухото все още не е добре оформена. На тази възраст детето трудно може да бъде задържано в неподвижно състояние и движенията му са некоординирани, което значително затруднява извършването на процедурата. Затова освен ако нямате някакви специални лични причини, е добре да изчакате момиченцето ви да навърши поне 10-12 месеца, за да предприемете тази стъпка. На годинка детето е достатъчно малко, за да не изпитва страх, да не му останат негативни спомени и същевременно може да бъде задържано в неподвижно състояние за необходимото за процедурата време.

Други специалисти (предимно психолози) препоръчват пробиването на ушите да се случи, когато детето само пожелае това. Такова желание се появява у момичето обикновено на 3-4 години. Тогава то е достатъчно голямо, за да изрази желание, но също така вече изпитва страх. Аз, лично, с голямата си дъщеря изчаках тя да изяви желание. Когато това се случи, обаче, толкова я беше страх от процедурата, че се наложи да изчакаме да стане на 14 години, за да може желанието за обеци да надделее над страха от пробиването на ушите. Междувременно, за тези 14 години непрестанно слушах “обвинения” от нея, че не съм ѝ пробила ушите като бебе. Затова с малката ми дъщеря реших доста рано този въпрос. Тя вече не помни процеса на самото пробиване на ушичките и е много щастлива от обеците си.

В крайна сметка, всеки родител трябва сам да вземе решението кога и дали да пробие ушите на момиченцето си. Важното е процедурата да се извърши от специалист в кабинет, защото макар да е напълно безопасна, все пак е интервенция, която изисква дезинфекция и стерилна среда.

И след като вече сме пробили ушите на детето и то е носило съответния период първите си медицински обеци, идва момент, в който трябва да му изберете красиви обеци, а ако малката дама е много настоятелна, най-вероятно ще ви се наложи да изберете поне няколко чифта. Обеците с висулки не са особено подходящи за малки момичета, особено ако посещават детски площадки и учебни заведения. Винаги е възможно, макар и неумишлено, висулката да се закачи някъде или да бъде дръпната и детето да се нарани.

Обеците с винт на пръв поглед изглеждат подходящи, но трябва да се внимава особено много при избора. Някои обеци са доста дълги и е възможно да наранят главичката на детето зад ухото особено нощем, което го прави доста неудобни за спане. Също доста често се случва при продължително носене, винтчето на обецата да се впие в меката част на ухото. Понеже то се намира отзад, често родителите не могат да го забележат, а и детето не го усеща, понеже меката част на ухото не е особено чувствителна. Когато все пак това впиване се установи, е възможно момиченцето вече да има рана или инфектиран участък. Може да се наложи отстраняването на обеците за известен период от време, което да доведе до запушване на дупките и да ви върне в самото начало. Затова препоръчваме, когато избирате обеци на винт, да проверите дължината им и изрично да обърнете внимание да имат т.нар. ‘стопер’ в края си. Той представлява малък, почти невидим улей е края на обецата, която попада зад ухото. Неговото предназначение е да заступори винтчето и то да не може да падне от обецата или да се предвижи прекалено напред и да се впие в меката част на детското ухо. Дори и за себе си да избирате такъв вид обеци, пак настоявайте да има ‘стопер’.

Съществуват обеци на винт, които са с невероятно практичен и удобен метод на закопчаване. Самият винт е част от обецата и изглежда естетически точно толкова добре, колкото и бижуто отпред. Той е с резба и след като се постави обецата на ухото, винтът се навива на принципа болт/винт. Веднъж поставен, той не може да падне и да доведе до загуба на обецата, не може да се предвижи напред, защото резбата е в много малък участък в самия край на обецата. И освен всичко това, има едно огромно предимство – обеци с подобно закопчаване няма как да ви наранят зад ухото, докато спите. Това ги прави изключително удобни и съответно ги превръща в доста практичен избор за деца

Друг добър избор за детските ушички са малките халкички. Те са компактни, имат удобно закопчаване и на пазара съществува огромен избор от модели.

Освен модела, при избора на обеци за вашето дете от съществено значение е и материалът, от който са изработени. Всеки родител си има своите предпочитания, но ние препоръчваме детските обеци да са от неръждаема стомана. Тя е устойчив и надежден материал с изключителна здравина и твърдост и с гладка, полирана повърхност. В същото време неръждаемата стомана притежава хипоалергични свойства и допирът ѝ с човешката кожа не може да причини никакви нежелани реакции, дискомфорт, болка или обрив и сърбеж. Всички тези качества я правят изключително подходящ избор за бижута за деца и дори от хора с алергии към черни и благородни метали. Освен всичко изброено дотук, неръждаемата стомана попада в по-нисък ценови клас от златото, което е добре, защото, нека бъдем откровени, децата ви ще губят не една и две обеци. Важно е да се отбележи, че обеците от неръждаема стомана не могат да се надраскат или деформират и са изключително лесни за поддръжка, което им дава голямо предимство пред среброто например.

Кога ще пробиете ушите и какви обеци ще изберете на детето си е ваш избор. Надяваме се да сме ви били полезни с информация, която да ви помогне да направите добре този избор. А на вашите малки дами пожелаваме да са здрави и да растат изящни и красиви.

В нашия онлайн магазин предлагаме богата колекция от подходящи детски бижута. Заповядайте да разгледате нашите предложения за малки момиченца и млади дами – trendtripin.com